Go to content

Main menu:

Mala Azija - Turska 2008

Marija i Rudi > Putovanja
Grob Ivana Apostola - Smirna - Mala Azija
Prema tradiciji sv. Ivan Apostol je jedini apostol koji je umro prirodnom smrcu. Došao je u Malu Aziju - Smirnu - današnji Izmir-Turska, gdje je propovijedao Evandjenje. U 2. stoljecu je sagradena bazilika sv. Ivana Apostola.
Mjesto Gospine smrti
Prema jednoj tradiciji Gospa je umrla u Maloj Aziji nedaleko od Efeza u mjestu Selcuk na brdu - Bülbül-Dag - Brdo kanarinaca. Pošto je Ivan Apostol otišao iz Jeruzalema u Malu Aziju nakon što mu je Isus s križa povjerio svoju Majku Mariju: Iv 19, 26-27
Kad Isus vidje majku i kraj nje ucenika kojega je ljubio, rece majci: "Ženo! Evo ti sina!" Zatim rece uceniku: "Evo ti majke!" I od toga casa uze je ucenik k sebi."
Stoga je ovo mjesto sveto.
Efez - Mala Azija
Apg 19,1
Sveti Pavao dolazi u Efez.
Takodjer piše i poslanicu Efežanima
Eph 1,1
Pavao, po volji Božjoj apostol Krista Isusa: svetima koji su u Efezu i vjernima u Isusu Kristu.
Myra - Debre - Sveti Nikola Putnik
Sveti Nikola Putnik - zaštitnik putnika i moreplovaca. Svetac kojega djeca vole i slave njegov imendan 6.12. Umro je 343 godine u pokrajini Likija - Maloj Aziji - Myri, odnosno - Debre - današnja Turska. 1096. godine, kada su Muslimani osvojili Likiju, njegove su kosti ukradene i prenesene u Bari - Italija.
Smirna - Izmir - Crkva
U Turskoj su zabranjeni zvonici i zvona. Izvana se ne smije ni nacemu primjetiti da je crkva. Jedna od rijetkih je ova u Izmiru, nekadašnjoj Smirni. U strvari iz ovih krajeva se Kršcanstvo pocelo širiti.
Neki detalji
A ovdje još nekoliko zanimljivih detalja!
Turska
Ovdje su još neke slike s našeg putovnja po Maloj Aziji.
Turski tepih
A ovako se danas prave tepisi u Turskoj
Troja - Mala Azija
Trojanski konj
Dj 20,6
Mi pak nakon dana Beskvasnih kruhova otplovismo iz Filipa i nakon pet dana dodosmo k njima u Troadu gdje proboravismo sedam dana.

Troja je još poznatija iz grcke mitologije. Trojanski konj je sinonim pokona-podvale.
Back to content | Back to main menu