Go to content

Izrael 2009

Marija i Rudi > Putovanja
Jeruzalem - Crkva Ocenasa
Lk 11, 1-4
Jednom je Isus na nekome mjestu molio. Cim presta, rece mu jedan od ucenika: "Gospodine, nauci nas moliti kao što je i Ivan naucio svoje ucenike." On im rece: "Kad molite, govorite: 'Oce! Sveti se ime tvoje! Dodi kraljevstvo tvoje! Kruh naš svagdanji daji nam svaki dan! I otpusti nam grijehe naše: ta i mi otpuštamo svakom dužniku svojem! I ne uvedi nas u napast!'"
Gospodin place
Luka 19, 41-44
Kad se približi i ugleda grad, zaplaka nad njim govoreci: "O kad bi i ti u ovaj dan spoznao što je za tvoj mir! Ali sada je sakriveno tvojim ocima. Doci ce dani na tebe kad ce te neprijatelji tvoji opkoliti opkopom, okružit ce te i pritijesniti odasvud. Smrskat ce o zemlju tebe i djecu tvoju u tebi. I nece ostaviti u tebi ni kamena na kamenu zbog toga što nisi upoznao casa svoga pohodenja."
Maslinska gora ili Gecemanski vrt
Luka 22, 39-40
Zatim izide odande te se uputi po obicaju na Maslisnku goru. A ucenici podu za njim. Kada dode na to mjesto, rece im: "Molite da nepadnete u napast!"
Jeruzalem
Izaija, 26,1-4
U onaj dan, pjevat cu ovu pjesmu u zemlji Judinoj: "Tvrd grad mi imamo: za obanu nam On podiže zidove i predzida. Otvorite vrata! Nek ude narod pravedni koji cuva vjernost, ciji je znacaj cvrst, koji cuva mir jer se u te uzda. uzdajte se u Jahvu dovijeka, jer Jahve je Stijena vjecna..."
Masada i Qumran
Kafarnaum - Isusov grad
Mt 4,13
Ostavi Nazaret te ode i nastani se u Kafarnaumu, uz more
Mt 9,1
I ušavši u ladu, preplovi i dode u svoj grad.
Križni put i Isusov grob
"Ženo, zašto placeš? Koga tražiš? Gospodine, ako si ga ti odnio, reci mi kamo si ga stavio da idem po nj. Marijo! rece joj Isus. Rabbuni! - odgovori ona hebrejski i okrenu se k njemu.
Jeruzalem
Mjesto gdje je Gospa umrla
Benediktinski samostan u Jeruzalemu
Ivan Krstitelj
Lk 1 56-80
Elizabeti se medutim navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. ... Htjedoše ga prozvati imenom njegova oca - Zaharija,
no mati se njegova usprotivi: "Nipošto, nego zvat ce se Ivan!" Tada znakovima upitaju oca kojim ga imenom želi prozvati. On zaiska plocicu i napisa "Ivan mu je ime!" Svi se zacude, a njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajuci Boga.... "Blagoslovljen Gospodin Bog Izraelov, što pohodi i otkupi narod svoj!... Djecak je medutim rastao i duhom jacao. Boravio je u pustinji sve do dana svoga javnog nastupa pred Izraelom.

Magifikat - Velica duša moja Gospodina
Lk 1 39-56
Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Ude u Zaharijinu kucu i pozdravi Elizabetu. ...
"Velica duša moja Gospodina, klikce duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad ce me, evo, svi naraštaji zvati blaženom. Jer velika mi djela ucini Svesilni, sveto je ime njegovo! Od koljena do koljena dobrota je njegova nad onima što se njega boje. Iskaza snagu mišice svoje, rasprši oholice umišljene Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. Gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne. Prihvati Izraela, slugu svoga, kako obeca ocima našim: spomenuti se dobrote svoje prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka." ... Marija osta s Elizabetom oko tri mjeseca, a onda se vrati kuci.
Betlehem
Luka 2, 1-20
Isusovo roðenje
U to vrijeme rimski car August zapovjedi da se svi žitelji Carstva popišu. Bio je to prvi popis stanovništva proveden za Kvirinijeva upravljanja Sirijom. Svatko je putovao u svoj grad da se ondje upiše. Tako je i Josip iz gradiæa Nazareta u Galileji, jer je bio iz loze kralja Davida, pošao u Davidov grad zvani Betlehem da se upiše skupa sa svojom zaruènicom Marijom koja je veæ bila trudna. Dok su bili ondje, dodje joj vrijeme da rodi te ona rodi sina, svojeg prvorodjenca. Povila ga je i položila u jasle jer u seoskome svratištu nije za njih bilo mjesta.
Tabor
Marko, 9, 2-10
Nakon šest dana uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku, u osamu, same, i preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma - nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti.I ukaza im se Ilija s Mojsijem te razgovarahu s Isusom. A Petar prihvati i rece Isusu: "Ucitelju, dobro nam je ovdje biti! Nacinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu." Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni. I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se zacu glas: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!" I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama. Dok su silazili s gore, naloži im da nikomu ne pripovijedaju što su vidjeli dok Sin Covjecji od mrtvih ne ustane.
Crkva blaženstava
Mt 5 1-12
Ugledavši mnoštvo, uzide na goru. I kad sjede, pristupe mu ucenici. On progovori i stane ih naucavati: "Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago ožalošcenima: oni ce se utješiti! Blago krotkima: oni ce baštiniti zemlju! Blago gladnima i žednima pravednosti: oni ce se nasititi! Blago milosrdnima: oni ce zadobiti milosrde! Blago cistima srcem: oni ce Boga gledati! Blago mirotvorcima: oni ce se sinovima Božjim zvati! Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!" "Blago vama kad vas - zbog mene - pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i klicite: velika je placa vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!"
Crkva pet kruhova i dvije ribice
Mt 14,15-22
Uvecer mu pristupe ucenici pa mu reknu: "Pust je ovo kraj i vec je kasno. Otpusti dakle svijet: neka odu po selima kupiti hrane." A Isus im rece: "Ne treba da idu, dajte im vi jesti." Oni mu kažu: "Nemamo ovdje ništa osim pet kruhova i dvije ribe." A on ce im: "Donesite mi ih ovamo." I zapovjedi da mnoštvo posjeda po travi. On uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, izrece blagoslov pa razlomi i dade kruhove ucenicima, a ucenici mnoštvu. I jeli su svi i nasitili se. Od preteklih ulomaka nakupiše dvanaest punih košara. A blagovalo je oko pet tisuca muškaraca, osim žena i djece. I odmah prisili ucenike da udu u ladu i da se prebace prijeko dok on otpusti mnoštvo.
Cezareja Filipova i izvor Jordana
Mt 16, 13
Kad Isus dode u krajeve Cezareje Filipove, upita ucenike: "Što govore ljudi, tko je Sin Covjecji?" ...
Mt 3, 13-17
Tada dode Isus iz Galileje na Jordan Ivanu da ga on krsti. Ivan ga odvracaše: "Ti mene treba da krstiš, a ti da k meni dolaziš?" Ali mu Isus odgovori: "Pusti sada! Ta dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost!" Tada mu popusti. Odmah nakon krštenja izade Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. I eto glasa s neba: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!"
Galilejsko - Tiberijadsko more
Iv 6,1
Nakon toga ode Isus na drugu stranu Galilejskog, Tiberijadskog mora
Na putu za Jerihon
Lk 10, 25-37 - Milosrdni Samaritanac
"Covjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao medu razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva.....


Mk 10, 46-51 - Slijepac iz Jerihona
Dodu tako u Jerihon. Kad je Isus s ucenicima i sa silnim mnoštvom izlazio iz Jerihona, kraj puta je sjedio slijepi prosjak Bartimej, sin Timejev.
Crkva primata
Mt 16,18
A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit cu Crkvu svoju i vrata paklena nece je nadvladati.
Posebni detalji iz Svete Zemlje
Back to content