Go to content

Indija 2011

Marija i Rudi > Putovanja

Indija

U veljači MMXI. godine Gospodnje, po gregorijanskom kalendaru, uputismo se moj dragi župnik i prijatelj P. Andreas Hiller, CSsr = Redemptorist, i ja preko Dubaija u daleku Indiju. Meni poznatu i dragu po Sandokanu (glumac Kabir Bedi), borcu za slobodu od engleske okupatorske sile. U međuvremenu sam upoznao još neke Indijce, među njima P. Gomona i našeg sakristana Charlesa, čije smo roditelje u Indiji, Kerala i posjetili. Naravno posebno želim spomeniti P. Kuruvilu, koji nas je u dva tjedna provodio kroz Indiju. Patri Redemptoristi zajedno s provincijalom su nas dočekali i ugostili.
Posjetili smo pokrajinu KERALU, zatim odletjeli preko Mumbaja do Kolkute, gdje smo posjetili grob u - Mother House -  Blažene Majke Tereze, spavali u samostanu Redemptorista, koji od prvih dana zajedo sa njenim setrama rade za najsiromašnije među najsiromašnijima. Posjetili smo i jedan od centara, gdje sestre Majke Terezije oko 700 siromašnih hrane, njeguju i pokušavaju mnogima od njima prirediti mjesto za dostojnu smrt. Naravno tu nisam mogao slikati, jer dostojanstvo čovjeka je puno bitnije od jedne fotografije. Slike, koje sam nekada viđao samo u novinama ili na TV-u, ostat će u mojim mislima i mom srcu. Tek sam tu prvi put u životu shvatio Isusove riječi, da siromašnima pripada Kraljevstvo nebesko.
Iz Kolkute odlazimo za Dheli (New Dheli), gdje u četri dana zajedno s bratom svećenikom našega Kuruvile, koji se isto zove, obilazimo Dheli i posjećujemo:  Agru - Taj Mahal i druga poznata mjesta iz povijesti ove lijepe zemlje.


Dva tjedna u Indiji su naravno malo i vrlo kratka bila, ali jedan mali dio sam vidio i upoznao. Vidio sam zemlju punu vjere i molitve. Na svakom koraku se ljudi mole, bilo Hindusi, Muslimani ili Kršćani, kojih je svega 2%. Posjetio sam više hramova velkih i malih, a naravno i Lopoč hram, jednu prelijepu građevinu. Lopoč je simbol Indije - a hram je posvećem svim religijama. Redemptoristi koji pripadaju Silomalebariskoj crkvi - priznaju papu i u jedinstvu su s Katoličkom crkvom - imaju svoj liturgijski obred, koji se jako razlikuje on našega. I na kraju jedna zanimljivost: Bilo da se ulazi u hram, džamiju ili crkvu svugdje se izuva obuća.
Eto nekoliko stotina slika sam pripremio i za tebe, dragi prijatelju!

Agra - Taj Mahal
Taj Mahal
Andreas i Rudi
U akciji
Bogomolje
Hramovi i crkve
Delhi - New Delhi
Veliki i glavni grad Indije
Mahatma Gandhi
Mjesto i park sjecanja
Jahanje na slonu
Indijski slon - simbol Indije
Voznja brodom
Kroz rižina polja
Tiger reservat
Nacionalni park
Kolkuta
Život u velikom gradu punom suprotnosti
Mother house
Kuca blažene Majke Terezije
Sestra Josipa Cosic, rodom iz Mrkonjic grada. 15 godina u Kalkuti
Indija - svakodnevnica
Posebni detalji iz Indije
Priroda
Bogata indijska priroda - puna iznenadenja i ljepote
Redemptoristi - CSsR
Misionari Presvetog Otkupitelja
Crkva u pravom smislu rijeci.
Sada vec preminuli kardinal i Redemptorist
Sveta s. Alfonsa
Prva indijska svetica. Vrlo mlada je pokazala koliko voli Isusa. Kad je obolila, podnosila je svoju bolest sveto i hrabro. Nakon njene smrti mnogi su po njezinu zagovoru ozdravilii, a medu njima i neki Hindusi. Zvali su je: Sestra s osmjehom.
Kultura i povijest
Spomenici i kulturna baština
Back to content